Budapešť

Budapešť

První linka metra v Budapešti byla otevřena roku 1896 a je tak nejstarší linkou metra na pevniské části Evropy. Nyní má Budapešt 4 linky metra, které tvoří páteřní síť celé budapešťské městské hromadné dopravy.

Nejstarší linkou metra je linka M1 dříve nazývána Földalatti Vasút (podzemní dráha), tato linka vede přímo z centra pod ulicí Andrássyho. Tato linka je přímo pod vozovkou, tedy stačí sejít schody a člověk se ocitne na nástupišti. Celá linka má secesní výzdobu, použity jsou bílé a hnědé obkladačky, stropy podpírající vozovku jsou litinové a jsou zakončeny dekorativními hlavami. Každá stanice ma stále dochované pracoviště pro kontrolóra stanice. Všechen tento dobový ráz se dochoval i pro, že ke 100. výročí byla celá trasa renovována. Vozy na této lince jsou 6 metrů široké a jen 2,75m vysoké. Linka je dlouhá 5km a vlakové soupravy operují na 11 zastávkách. Tato linka je rozhodně jednou z nejnádhernějších linek metra na světě.

Další svě linky metra (M2, M3), jsou v provozu od roku 70 respektive 76. Linka M2 spojuje obě nejdůležitější vlaková nádraží, měří 10km a má 11 stanic. V letech 2004 a 2007 byla linka renovována. Modernizován byl také signalizační systém tratě pro snadnější řízení provozu. Tato linka vede pod dunají a je tedy z převážné části podzemní a hluboko založené. Stanice připomínají stanice, které byly stavěny v tehdejším SSSR: Linka M3 je tou nejdelší v Budapešti, měří 17,3km a je na ní 20 stanic. První úsek byl zprovozněn už v ruce 1976 a ten poslední v roce 1990. Na této lince (na rozdíl od linkz M2, kde jezdí maďarské vozy) do dnes jezdí staré modely ruských souprav (stejné jako jezdily u nás).

V roce 2014 byla otevřena do dnes poslední trasa M4. Ta je vedena od nádraží, Keleti přes lázně Gellérta do jihozápadní části města. Tato linka je samozřejmně nejmodernější a tomu odpovídá jak vzhled stanic tak systém, který na lince v provozu funguje. Vlakové soupravy jsou připraveny tak aby nemuseli být vypraveny s řidičem.

Do budoucna se plánuje i linka M5, která by propojila severní a jižní část města. Měla by také navázat na příměstkou vlakovou dopravu.

Pohyb a cestování budapešťským metrem je srovnatelný s tím v Praze. některé linkz jsou v deních špičkách sice plnější ale to se dá očekávat. Stanice jsou poměrně dobře značeny a tak není problém na přestupních bodech zmenit linku nebo na ulici vzledat místo, kde se do vestibulu metra dá dostat. 

Cena lístku na hromadnou dopravu je 350 HUF, tedy asi 30 CZK, tento lístek platí pouze pro jednu cestu (nejsem si jist zda časově neomezenou). Lístek na 24h stojí 1650 HUF což je 130 CZK. Ceny jsou tedy srovnatelné s těmi u nás a komfort dopravy je také na stejné úrovni, když tedy neberu v potaz nádhernou historickou linku M1. Lístky se dají koupit v automatech, které jsou před vstupem do placené zóny nebo v trafice.

Written by

Eshop

beer with travel eshop

About

astrif fifth

Dva kamarádi od dětství. Máme rádi vlaky a pivo. Sem tam někam jedeme a pak o tom vyprávíme a píšeme.

Follow

Categories