#09
Skopje, Pristina & Thessaloniky

#09__Skopje, Pristina & Thessaloniky
  1. Den 1
  2. Den 2
  3. Den 3
  4. Den 4
  5. Den 5

17. 12.  - DEN 5 

 

6:16 Bus č. 78

V šest ráno vyrážíme z hostelu směrem k Bílé věži, na zastávku autobusu číslo 78, který nás dopraví na místní letiště. Autobus má podle informace recepční jet v půl sedmé, my na zastávku dorážíme kolem čtvrt a děláme dobře, protože autobus přijíždí v 6:20. Nepodařilo se nám najít nějaký jízdní řád a jsme rádi, že jsme jej stihli.

Uvnitř autobusu je automat, ve kterém kupujeme jízdenky. Platba je možná pouze mincemi, cesta na letiště stojí 2 EUR. Jo a hodiny v automatu jsou o tři minuty opožděné. Vnímání času je tu obecně trošku jiné, než jsme zvyklí. Autobus má na letiště jet přibližně tři čtvrtě hodiny, vystupujeme však již po asi dvaceti minutách. 

6:39 Mezinárodní Letiště Thessaloniky “Makedonie” ( )

Jelikož cesta narvaným autobusem trvala jen dvacet minut, jsme tak na letišti vcelku brzo. Procházíme odletovou halu a hledáme náznak informací jak postupovat dál, ale nikde žádná zmínka o náhradních autobusech. Ptáme se proto místní ženy a ta nás informuje, že PŘESNĚ V SEDM HODIN, TEDY ZA DVACET JEDNA MINUT se spolu s dalšími cestujícími přesuneme k autobusu.

7:17

Lidí je tu trošku víc, ale dáma v reflexní vestě stále stojí na místě a dělá, že se nic neděje. Budeme tedy i my dále čekat.

8:02

BINGO!! Po hodině už sedíme v autobuse a můžeme vyrazit na cestu. Není úplně narváno a tak si můžeme užívat každý svého dvojsedadla a dát cestou ještě zaslouženého šlofíka. Přeci jen jsme toho moc nenaspali.

10:24 oblast Kavala

10:47 Airport  Megas Alexandros ( )

Malé, ale opravdu malé letiště, které nejspíš slouží převážně během sezony pro turistické chartrové lety. Procházíme kontrolou, která je zde velmi důsledná. Opět dělá neplechu můj batoh, ostatně jako v podstatě pokaždé a kontrolou prochází až na třetí pokus.

11:16

Do odletu zbývá něco přes půl hodiny, fronta je zdá se nekonečná. Rozdělujeme se - Vláďa jde vyzkoušet úroveň místních toalet a já jdu do jediného bistra koupit pivo. Vychlazené pivo už držím spokojeně v ruce, když dorazí od Vládi zpráva s popisem aktuální situace. 

"Kurva tohle je proste peklo ?. Kamo jako pod hajzlem nachcano, dvere nejdou zavrit. Pici ja se tu stitim na cokoliv sahnout ?." 

Jako opravdový kamarád jsem Vláďu chtěl empaticky podpořit, protože si živě dovedu přestavit, jaká muka právě prožívá a tak poslal jsem mu zprávu plnou porozumnění s tímto sdělením. "No do prdele ?".  

Nakonec vše dobře dopadlo, pivo jsme stihli vypít ještě studené. 

11:34

Loudujeme se, loudujeme

12:00 Let EZY460

  •  Odlet v 12:00, Thessaloniky aka Kavala
  •  Přílet v 13:35, Berlin
  •  43 Kč (24,49 EUR) / osoba (koupeno online přes easyjet.com)

 

Berlin, Německo 

13:40 Berlin Schonefeld ( )

V Berlíně jsme přesně na čas a cestou na S-Bahn to oslavujeme toasty, které nám dali v hostelu v Soluni jako náhradu za zmeškanou snídani. Nebyly sice moc dobré, ale i tak za ně děkujeme.

14:32 Stanice Warschauer Straße ( )

Máme přibližně tři hodiny čas, než nám pojede vlak a tak se jdeme trošku projet metrem a projít. Metrem pojedeme přes slavný most Oberbaum směrem do Kreuzbergu.

Oberbaum bridge ( / )

14:55 Kunstraum Kreuzberg ( )

15:00 Kostel Svatého Tomáše ( )

15:05 ( )

15:14 ( )

17:16 EC 179

  •  EC 179
  •  Odjezd v 17:16, Berlin Hpf
  •  Příjezd v 21:35, Praha hlavní nádraží
  •  445 Kč (17 EUR) / jízdenka + místenka / osoba / (koupeno přes CD eshop)

Je to za námi. Absolvovali jsme další z našich tripů a opět to bylo skvělý. Balkán je naše srdcovka a stoprocentně se sem vrátíme. Na hodnocení moc nejsme, ale Přiština na nás působila asi nejvíce živým dojmem. Skopje je plné soch a kýčovitých staveb a těšíme se, až se opět potkáme, tentokrát bez protivného smogu. Čeká nás navštívit "Matka Canyon" a další místa. Kam asi vyrazíme příště? To zatím nevíme, ale ať to bude kamkoli, už se na to těšíme.

 

« Předchozí den

Written by